Kaartverkoop Outdoor Gelderland van start
May 2, 2016Symposium duurzaam ondernemen op Outdoor Gelderland
May 30, 2016Een goede voorbereiding is niet alleen het halve werk, maar ook een groot deel van het plezier! Samen een trainingsschema maken is leuk, helpt de verwachtingen op één lijn te krijgen en zorgt voor een beter resultaat. Ondanks dat het niet moeilijk is, maken weinig mensen een schema. Daarom enkele concrete tips van internationaal endurance amazone Suzanne Pen.
“Winnen? Plezier hebben? Je persoonlijke record verbeteren? Wat je doel ook is, bepaal het samen met je partner en maak het concreet,” legt Suzanne Pen uit. “Ben je ambitieus? Houd je doel dan realistisch: een richtlijn voor zowel jezelf als je paard is dat je hooguit 10 procent meer traint dan de week er voor. Ook als je voor de lol meedoet, kun je samen bedenken wat dit betekent: bijvoorbeeld alles kunnen joggen en zonder pijnlijke benen over de finish komen. Schrijf je doel op in een agenda, kalender of app.”
Nulmeting
“Als we weten waar we heen willen, gaan we de route uitstippelen. Maar waar vandaan? Op dit punt inventariseer je wat je kan en niet kan. Hoe lang en hoe snel kun je hardlopen of fietsen? Kan je paard 20 km aan op hetzelfde tempo als de fietser? Kan je paard er tegen als hij wordt ingehaald?”
Subdoelen en trainingsdoelen stellen
Nu weet je waar je aan moet werken, maar de weg naar je doel kan lang en onoverzichtelijk zijn, weet Suzanne. “Dan helpt het tussendoelen te stellen, bijvoorbeeld na 1 maand de volledige afstand kunnen lopen of fietsen en na nog een maand deze afstand met één kilometer per uur sneller afleggen.”
Planning
Tenslotte vul je het schema van dag tot dag in waarbij je naar elk subdoel toewerkt. Een paar tips van Suzanne:
– Pas het schema aan je eigen wekelijkse structuur aan en zet hem in je agenda, zodat je geen dubbele afspraken maakt.
– Door terug te rekenen, weet je met hoeveel tijd of afstand je je training elke week moet verhogen om op tijd je doel te bereiken. (Als je over vier weken 5 km meer wilt kunnen rijden, is dat 1,25 km per week.)
– In je opbouw is het belangrijk tijdens een trainingssessie óf de duur te verhogen óf de intensiteit. Als je harder én langer traint dan de vorige keer, stijgt het risico op blessures.
Uitvoeren en bijstellen
En dan is het tijd om lekker te gaan trainen. “Controleer je paard elke dag om zeker te weten dat hij het werk aankan. Minimaal twee keer per maand bekijk je je schema kritisch. Behaal je je doelen? Of moet je het schema bijstellen? Als je een logboek hebt bijgehouden van je daadwerkelijke training, dan weet je precies welke trainingsactiviteiten wel of niet naar het doel hebben geleid. Bijna elke planning wordt vroeg of laat bijgesteld. Het is niet erg als je een doel mist, het is vervelender als je je planning niet aanpast en je paard of jezelf ongewild overbelast. De inzichten die je opdoet tijdens het bijstellen, kun je gebruiken om je volgende trainingsschema nog beter te maken!”